Uber devine un serviciu ilegal, dar Uber nu recunoaște acest lucru

de: Răzvan Băltărețu
03 06. 2015

În urmă cu o lună era votat proiectul de modificare a legii privind transportul în regim de taxi. Acum, legea în noua formulă este promulgată de președintele Klaus Iohannis și asta marchează o intrare în ilegalitate pentru Uber. Sau nu, dacă este de crezut mesajul transmis de companie.

Sub nouă formă a legii nr. 38/2003 este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fără a deţine pentru acesta autorizaţie de taxi valabilă. Noua prevedere, care le dă taximetriştilor și transportatorilor autorizați exclusivitate, a fost votată cu 298 de voturi „pentru” şi doar două „împotrivă” în Camera Deputaţilor, camera decizională. Totuși, Uber susține că nu este în afara legii și toate lucrurile vor merge înainte ca până acum.

Potrivit proiectului, este interzis transportul public contra cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone fără a deţine pentru acesta autorizaţie taxi valabilă sau altă autorizaţie valabilă. Uber se promovează drept o aplicație de ridesharing și, conform acestei descrieri, nu are de ce să se supună legii. „Amendamentul menționat în comunicatul [inițial] a fost promulgat. Acest fapt nu schimbă nimic și tot ce a fost comunicat se aplică în continuare. Vă rugăm să ignorați orice speculație din presă” este mesajul transmis de Uber șoferilor săi.

Comunicatul inițial la care face referire Uber menționează că amendamentul la legea nr. 38/2003 a introdus contravenții pentru taxiurile pirat care operează în București și în suburbii, serviciul americanilor fiind unul de ridesharing, care nu este acoperit de legea taxiurilor și de aceea nu îi privește în mod direct pe șoferi. Totuși, mai rămâne de văzut cum vor fi amendați șoferii Uber sau cum le va fi reținut permisul, fiind prinși că transportă „ilegal” persoane contra cost.